HomeBlogDit zijn de belangrijkste Smart Home Trends van 2024!

Dit zijn de belangrijkste Smart Home Trends van 2024!

Het jaar 2024 brengt opwindende ontwikkelingen in de wereld van smart homes. Van nieuwe technologieën tot meer duurzaamheid. We nemen je mee in de smart home trends van 2024 die je huis slimmer, efficiënter en gebruiksvriendelijker maken. Deze smart home trends wil je absoluut niet missen! 

Impact van Matter

Een van de meest invloedrijke ontwikkelingen in 2024 is de bredere adoptie van Matter, een universeel protocol dat speciaal is ontworpen om smart home-apparaten van verschillende merken naadloos met elkaar te laten communiceren. Of je nu apparaten van Apple, Google of Amazon gebruikt, Matter zorgt ervoor dat ze probleemloos samenwerken. Dit betekent dat het minder belangrijk wordt om producten van hetzelfde merk te kopen, wat gebruikers meer flexibiliteit geeft bij het kiezen van hun apparaten. Bovendien bevordert Matter de concurrentie, waardoor de monopoliepositie van individuele merken afneemt en de prijzen voor consumenten uiteindelijk kunnen dalen, wat leidt tot een betaalbaarder en toegankelijker smart home-ecosysteem.

Prioriteit aan duurzaamheid

Duurzaamheid is niet langer een bijzaak, maar een kernfocus in de ontwikkeling van smart home technologieën in 2024. Fabrikanten zetten in op het gebruik van duurzame materialen en energie efficiëntie in hun producten. Slimme thermostaten, meters en verlichting zijn uitgerust met AI-gedreven functies die automatisch energie besparen door bijvoorbeeld de verwarming aan te passen wanneer er niemand thuis is of door verlichting uit te schakelen in ongebruikte kamers. Dit zorgt voor lagere energiekosten en draagt tevens bij aan een beter klimaat.

Smart Home Health

Gezondheid en welzijn staan centraal in veel nieuwe smart-home ontwikkelingen. De COVID-19 pandemie heeft het belang van luchtkwaliteit en hygiëne in huis benadrukt. Dit heeft geresulteerd in de opkomst van luchtzuiveringssystemen die de luchtkwaliteit continu monitoren. Daarnaast verschuift de zorg ook steeds meer naar de woning, met slimme apparaten zoals bloeddrukmeters en valdetectoren die ouderen en mensen met chronische ziekten helpen om langer zelfstandig thuis te wonen. Deze apparaten bieden niet alleen gemak, maar verbeteren ook de algehele levenskwaliteit.

De doorontwikkeling van AI 

In 2024 zien we verbeterde AI-algoritme die niet alleen de automatiseringen verbeteren, maar ook meer gepersonaliseerde ervaringen bieden. Denk hierbij aan slimme thermostaten die je verwarmingspatronen leren en zich automatisch aanpassen of slimme verlichting die zich aanpast aan de zonsondergang. Ook komen er steeds meer slimme huishoudelijke apparaten op de markt die geïntegreerd zijn met AI. Denk hierbij aan slimme wasmachines, slimme koelkasten of slimme robotstofzuigers. Al deze apparaten leren bepaalde patronen kennen, waardoor ze jouw dagelijks leven vergemakkelijken. 

Stem en gebaarherkenning

Een van de meest fascinerende trends van 2024 is de vooruitgang in stem- en gebaarherkenningstechnologieën. Stemassistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa, en Apple’s Siri worden steeds nauwkeuriger en kunnen nu complexere taken uitvoeren op basis van contextuele aanwijzingen. Gebaarherkenning breidt deze handsfree interactie verder uit, waardoor gebruikers hun apparaten kunnen bedienen met eenvoudige handbewegingen. Dit is bijzonder handig in situaties waarin stemcommando’s niet praktisch zijn, zoals in lawaaierige omgevingen of wanneer stilte gewenst is.

Verbeterde beveiligingssystemen

Met de groeiende populariteit van smart homes komt ook een grotere behoefte aan geavanceerde beveiligingsoplossingen. In 2024 zijn smart home beveiligingssystemen krachtiger en veelzijdiger dan ooit tevoren. Ze bieden wereldwijde toegang, waardoor gebruikers hun huis kunnen controleren en beveiligen, zelfs wanneer ze ver weg zijn. Daarnaast zijn fabrikanten zich meer bewust van de noodzaak van sterke cybersecurity. Slimme apparaten worden uitgerust met betere encryptie en beveiligingsprotocollen om te voorkomen dat persoonlijke gegevens worden blootgesteld aan cyberaanvallen.

Conclusie

2024 belooft een spannend jaar te worden voor smart homes, met trends die niet alleen technologische vooruitgang laten zien, maar ook inspelen op duurzaamheid, gezondheid en toegankelijkheid. Door de integratie van Matter, verbeterde AI en de focus op duurzaamheid, wordt het steeds eenvoudiger om een slim, verbonden en milieuvriendelijk huis te creëren. Of je nu je energieverbruik wilt verminderen, je huis veiliger wilt maken, of gewoon wilt genieten van de nieuwste technologische snufjes, de smart home trends van 2024 bieden voor elk wat wils.

Ook interessant

Nu populair

Zo installeer jij de Eufy Video Deurbel!

De Eufy Video Deurbel is de perfecte combinatie van deurbel en beveiliging van je woning. De deurbel slaat de camerabeelden op een basisstation waardoor...

Review: Philips Hue Tap Dial Switch

De Hue Tap Dial Switch is de ideale accessoire als je vanuit één plek meerdere lampen wilt bedienen of snel en gemakkelijk van scenes...

De Eufy HomeBase: Waarvoor heb je deze nodig? 

De Eufy HomeBase is een basisstation voor Eufy IP camera’s en deurbellen. Je kunt alle sensoren koppelen aan dit apparaat en slaat alle opgenomen...