Bij een smart home denk je al snel aan fancy gekleurde lampen, robotstofzuigers en automatische zonwering. Maar het comfort (en veiligheid) van je woning verhogen kan hem ook (en misschien wel juist) zitten in kleine dingen zoals het automatisch inschakelen van lampen. Hoe relax dit is merk je eigenlijk pas als je je s’ avonds door je woning kunt verplaatsen zonder ook maar een lichtschakelaar te hoeven aanraken. En wat heb je er voor nodig om dit te realiseren? Juist, bewegingssensoren.
Toepassingen en automatiseringen
Er zijn naast het in-en uitschakelen van verlichting uiteraard nog veel meer toepassingsmogelijkheden. Hieronder een aantal voorbeelden:
Automatische verlichting – Laat lampen automatisch aangaan bij beweging en weer uit na een bepaalde tijd zonder beweging. Ideaal voor gangen, badkamers of kelders. Naast dat het fijn is dat je geen lichtschakelaar hoeft te gebruiken, verleng je de levensduur van je slimme lampen en bespaar je energie.
Nachtverlichting – Activeer gedimde verlichting als iemand ’s nachts uit bed stapt, bijvoorbeeld een zacht licht in de gang of het toilet. Met sommige sensoren kan dit op basis van het tijdstip, sommige sensoren kunnen hiervoor ook de hoeveelheid licht meten.
Inbraakalarm – Stuur een melding of activeer een alarm als er beweging wordt gedetecteerd terwijl je niet thuis bent.
Automatisch muziek of het nieuwsbericht afspelen – Laat automatisch het weersbericht/nieuwsbericht of muziek afspelen wanneer je s ’ochtends de woonkamer binnenloopt. Dit is te realiseren door de sensor te koppelen aan (bijvoorbeeld) Google Home.
Notificaties voor kinderen – Ontvang een melding op je telefoon of laat een geluidje afspelen op een slimme speaker wanneer je kinderen een ruimte betreden waar je ze liever niet wilt hebben. Ook dit is te realiseren door de sensor te koppelen aan Google Home of een andere hub.
Waar op letten bij de aanschaf van een slimme bewegingssensor?
Ben je van plan om een slimme bewegingssensor aan te schaffen? Houd dan rekening met de volgende punten.
Compatibiliteit met je smart home-systeem
Werkt de sensor met je Google Home, Amazon Alexa, Apple Homekit of Home Assistant? Oftewel, is het compatibel met het home-systeem dat je gebruikt?
Detectiebereik en de hoek
Bedenk vooraf waar je de sensor wilt gebruiken, en welke hoek en afstand daarvoor nodig is. Veel sensoren hebben een kijkhoek van ongeveer 100 graden, en een afstand van 5-10 meter.
Directe integratie met je slimme lampen of stekkers
Via je smart home systeem zoals Google Home kun je de sensor koppelen aan bijvoorbeeld je lampen of stekkers, maar nog mooier is als dit direct kan. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Philips Hue motion sensor en de Hue verlichting. Dit werkt vaak net iets gebruiksvriendelijker en je hebt vaak net wat meer mogelijkheden.
Binnen of buitengebruik
Wil je de sensor buiten gebruiken? Houd dan rekening met de IP-rating. De meeste sensoren zijn namelijk niet zowel binnen als buiten te gebruiken.
Extra functionaliteiten
Beschikt de sensor over extra functionaliteiten, zoals lichtsensoren? Een lichtsensor zorgt ervoor dat de verlichting alleen wordt ingeschakeld wanneer de ruimte donker genoeg is. De gevoeligheid hiervan kun je vaak zelf instellen. Van de populaire lichtsensoren heeft bijvoorbeeld die van Philips Hue deze functionaliteit wel, maar de T100 van Tapo dit niet. In het laatste geval kun je hier wel tijdsloten voor instellen om te voorkomen dat s’middags het licht onbedoeld aangaat. Dit is echter net wat minder accuraat als met een lichtsensor.
Verder beschikken sommige bewegingssensoren ook nog over temperatuur- en vochtmeters. Ook dit kan een leuke toevoeging zijn.
Conclusie
Slimme bewegingssensoren zijn een eenvoudige maar krachtige toevoeging aan je smart home. Ze zorgen niet alleen voor extra comfort en gemak, maar kunnen ook helpen bij energiebesparing en veiligheid. Of je nu verlichting automatisch wilt laten inschakelen, notificaties wilt ontvangen bij ongewenste bewegingen of zelfs je ochtendroutine wilt automatiseren, de mogelijkheden zijn eindeloos. Let bij de aanschaf wel goed op compatibiliteit, detectiebereik en eventueel de extra functionaliteiten die je nodig hebt.