Een van de belangrijkste redenen voor mensen om hun woning slim te maken, is het verhogen van de veiligheid van hun woning. En of dit nu is om tegen diefstal te beschermen of het signaleren van brand, smart home oplossingen zijn hiervoor zeer effectief.
In dit artikel zullen wij de belangrijkste en meest toegankelijke manieren om de veiligheid van je woning te vergroten uitlichten.
1. Slimme rookmelders en brandbeveiliging
Een rookmelder is verplicht op iedere verdieping van een woning. Logisch ook, deze kunnen namelijk levensreddend zijn. De traditionele rookmelders kunnen je op de ‘ouderwetse’ manier waarschuwen voor brand, maar slimme rookmelders zijn hier net wat beter in.
Deze rookmelders kun je namelijk zo instellen dat ze niet alleen heel veel lawaai maken bij brand, maar er ook voor zorgen dat je een melding krijgt op je telefoon zodat je hierop actie kan ondernemen. Want het harde piepen van een rookmelder is handig, maar heeft natuurlijk weinig nut als er niemand thuis is. Ontvang je (of zelfs alle bewoners van een woning) een melding op je telefoon, kun je direct actie ondernemen door bijvoorbeeld je buren in te schakelen of snel naar huis te rijden.
Je zou de slimme rookmelder zelfs kunnen laten samenwerken met andere slimme apparaten om nog beter gewaarschuwd te zijn. Bijvoorbeeld door alle lampen in je woning te laten knipperen bij brand.
2. Slimme CO2-melders
Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks belanden honderden mensen met een koolmonoxidevergiftiging in het ziekenhuis.
Slimme CO2-melders kunnen dit voorkomen. Ze hebben een vergelijkbare werking als de slimme rookmelders, alleen dan uiteraard tegen koolmonoxide. Je kunt ze een melding laten sturen wanneer je niet thuis bent, of bijvoorbeeld alle lampen in je woning laten knipperen om iedereen in de woning te waarschuwen.
3. Slimme deurbellen
Een van de meest ingezette producten om veiligheid in en om de woning te vergroten zijn slimme deurbellen. Niet zo gek, want ze zijn erg effectief en betaalbaar.
Naast dat slimme deurbellen een afschrikkende werking hebben, kun je ook zien wie er aanbelt voordat je de deur opent. Een ongewenste gast? Dan doe je de deur gewoon niet open. Daarnaast kun je ook communiceren met degene die aan je deur staat zonder de deur te hoeven openen. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid, maar kan ook handig zijn wanneer er een pakketbezorger of onverwachte gast voor je deur staat.
Let op: hoewel slimme deurbellen zeker bijdragen aan de veiligheid, zijn ze niet te vergelijken met beveiligingscamera’s. Beveiligingscamera’s zijn geschikt om constant te filmen, terwijl deurbellen (vaak) pas filmen vanaf het moment dat er een beweging is gedetecteerd. Verder filmen camera’s vaker een veel groter gebied dan een deurbel en in hogere resolutie.
Deze geavanceerde sloten kunnen op afstand worden vergrendeld en ontgrendeld via een smartphone-app. Dit is handig als je ooit de deur vergeet te vergrendelen of als je familieleden of gasten wilt binnenlaten terwijl je weg bent. Deursensoren kunnen ook een melding sturen als een deur ongewoon lang open staat of op een ongebruikelijk tijdstip wordt geopend, waardoor de veiligheid wordt verhoogd.
Niemand zit te wachten op een lekkage. Ze veroorzaken vaak grote schade omdat ze vaak (te) laat worden opgemerkt. Het kwaad is dan al geschied. Om deze reden zijn slimme waterlekkage detectoren in het leven geroepen. Deze kunnen je direct waarschuwen wanneer er vocht wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld door je een melding te sturen op je telefoon zodat je direct actie kunt ondernemen.
De detectoren kunnen worden geplaatst op risicovolle plaatsen zoals bij de wasmachine, waterverwarmer, of onder gootstenen.
6. Slimme alarmsystemen
Deze systemen integreren verschillende beveiligingscomponenten zoals bewegingssensoren, glasbreukdetectoren en camera’s. Ontvang automatisch een notificatie op het moment dat er bewegingen worden gedetecteerd zodat je direct live kunt kijken wat er zich bij je woning afspeelt. Of koppel je camera met je slimme verlichting zodat de verlichting automatisch wordt ingeschakeld op het moment dat er activiteiten worden gedetecteerd om eventuele inbrekers af te schikken.
7. Nood- en paniekknoppen
Deze kunnen levensreddend zijn in een noodsituatie zoals een medisch noodgeval of een inbraak. Ook erg handig om in de woning van ouderen te plaatsen. Ze kunnen op slimme plekken worden geplaatst en direct hulp inroepen met één druk op de knop. Tegenwoordig heb je ook horloges die als nood-en paniekknop kunnen dienen zodat deze altijd gemakkelijk geactiveerd kan worden en altijd bij zich gedragen kan worden.
8. Slimme verlichting
Het is algemeen bekend dat inbrekers geen fan zijn van verlichting omdat dit de kans dat ze betrapt worden aanzienlijk vergroot.
Daarom werd vroeger de ouderwetse tijdschakelaar veel gebruikt. Je kent deze vast wel, zo’n schakelaar die je tussen de lamp en het stopcontact plaatst met daarop een timer zodat s’ avonds de verlichting kan worden ingeschakeld om inbrekers af te schrik
ken. Effectief en gemakkelijk, maar tegenwoordig kan het veel gemakkelijker. Stel je verlichting in via een app om op bepaalde tijdstippen aan te gaan, of bedien ze handmatig op afstand. Zo creëer je de illusie dat je thuis bent.
Ook kun je de lampen zo instellen dat ze automatisch met zonsondergang aangaan en s’ nachts weer uitschakelen. Dit gaat in een handomdraai met bijvoorbeeld de Google Home of Philips Hue app.
Als je de beveiliging van je smart home echt naar een next level wil brengen, bieden geïntegreerde smart home platforms de perfecte oplossing. Deze platforms combineren verschillende slimme apparaten en systemen in één centraal systeem. Dit systeem zou je op een centrale plek in je huis op een scherm kunnen weergeven (bijvoorbeeld een tablet).
Vanuit deze plek kun je dan bijvoorbeeld de gordijnen en rolluiken sluiten, alle verlichting bedienen en zien wie er voor de deur staat.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.