HomeEnergie-efficiëntie

De energie-efficiëntie van je woning verhogen

In de huidige wereld, waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, biedt slimme technologie een uitstekende manier om je woning energie-efficiënt te maken. Slimme apparaten en systemen helpen niet alleen bij het verminderen van je ecologische voetafdruk, maar kunnen ook aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van je energierekening.

We zullen in dit artikel de belangrijkste (toegankelijke) manieren toelichten om de energie-efficiëntie van je woning verhogen.

1. Slimme thermostaten

Slimme thermostaten kunnen het  energieverbruik van je verwarmings- en koelsystemen te optimaliseren. Deze apparaten leren over je dagelijkse routine en voorkeuren en passen de temperatuur automatisch aan om energie te besparen wanneer je niet thuis bent. Ook kun je ze op afstand bedienen via je smartphone, zodat je de verwarming of airconditioning kunt uitschakelen als je onverwacht langer wegblijft.

Stel de thermostaat bijvoorbeeld zo in, dat wanneer je naar werk vertrekt de thermostaat automatisch lager gaat, en zodra je op de weg terug bent naar huis bent, de thermostaat automatisch weer omhoog gaat. Dit kan door middel van bewegingssensoren of via de locatie van je telefoon. 

Ook hoef je je nooit meer zorgen te maken dat je vergeet de verwarming s’ nachts lager te zetten, door middel van een tijdschema kun je instellen dat dit iedere nacht automatisch gebeurt.

2. Slimme verlichting

Slimme verlichting biedt de mogelijkheid om je verlichting te automatiseren en te optimaliseren. Met bewegingssensoren kunnen lichten automatisch worden in- en uitgeschakeld wanneer je een ruimte betreedt of verlaat. Daarnaast kun je met tijdschema’s en op afstand bedienbare functies zorgen dat verlichting alleen aanstaat wanneer nodig.

Stel bijvoorbeeld in dat s’avonds vanaf een bepaald tijdstip of bij zonsondergang de lichten worden gedimd. Of geef het commando ‘dim de lichten’ aan je Home Assistant zodra je vindt dat de verlichting minder fel mag.

3. Slimme stekkers en stopcontacten

Slimme stekkers en stopcontacten maken het mogelijk om het energieverbruik van individuele apparaten te monitoren en beheren. Je kunt apparaten volledig uitschakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Hiermee verminder je het sluipverbruik van deze apparaten. Sluipverbruik houdt in dat de apparaten toch stroom gebruiken, terwijl ze op stand-by stand of soms zelfs helemaal uit. En dat kost vaak meer geld dan je denkt.

Zet je slimme stekker uit via de app wanneer je je woning verlaat, of stel de slimme stekker in met een schema. Gebruik je de TV en Playstation alleen s’avonds na je werk? Stel dan het schema zo in dat van maandag tot en met vrijdag de slimme stekker van overdag geheel is uitgeschakeld.

Sommige slimme stekkers kunnen zelfs je energieverbruik meten. Je kan dan in de app precies zien welke apparaten veel stroom verbruiken. Zo weet je met welke apparaten je het meeste stroom kunt besparen of welke apparaten je misschien beter kunt vervangen.

4. Slimme wasmachines, drogers en vaatwassers

Heb je een tarief voor daluren bij je energieleverancier? Dan kan het echt interessant zijn om bepaalde apparaten alleen tijdens deze uren in te schakelen. Veel moderne huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, drogers en vaatwassers, zijn verkrijgbaar in slimme varianten. Deze apparaten zijn vaak energiezuiniger en kunnen op afstand worden bediend en gemonitord. 

Stel je slimme apparaat dan zo in dat deze alleen draait tijdens de daluren. Hiermee kun je voor bepaalde apparaten significant besparen.

5. Slimme gordijnen

Dikke gordijnen kunnen de warmte in je kamer vasthouden. Zo hoeft de verwarming minder hard te werken. Als de zon schijnt, is het vaak verstandig om de gordijnen open te houden. 

Stel je slimme gordijn zo in dat wanneer de zon schijnt, deze automatisch open gaat. Dit kan automatisch op basis van een sensor of informatie van het weerstation. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een tijdschema in te stellen, zodat dit op vaste tijden gebeurt.

Trending

Populaire categorieën