Wil je een bewegingssensor toevoegen aan je smart home? Dan is de Tapo T100 mogelijk een goede oplossing. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje, zodat je voor jezelf kunt bepalen of deze geschikt is.
Voor m’n eigen huis ben ik opzoek gegaan naar een goede maar betaalbare bewegingssensor. In de keuken heb ik de Philips Hue Motion Sensor, maar deze vind ik voor de schuur te prijzig. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een goed alternatief. Aangezien de Tapo T100 één van de populaire bewegingssensoren op de markt is en ik al erg tevreden was over hun Smart Contact Sensor, heb ik ervoor gekozen deze te testen. De Tapo T100 kost maar ongeveer de helft ten opzichte van de Hue Sensor.
Bekijk ook: review over de De TP-Link Tapo T110 Smart Contact Sensor
Wat is de Tapo T100 Motion Sensor?
De Tapo T100 Motion Sensor is een zeer betaalbare en compacte bewegingssensor die eenvoudig te installeren is. Zodra hij beweging detecteert, kan hij gekoppelde apparaten zoals slimme lampen of andere beveiligingssystemen inschakelen. De sensor werkt op batterijen (CR2450) en maakt verbinding via de Tapo Hub, wat zorgt voor een stabiele en energiezuinige werking.
Een belangrijk verschil met de Philips Hue Motion Sensor is dat de Tapo T100 géén lichtsensor heeft. Dat betekent dat hij niet automatisch kan bepalen of het donker genoeg is om verlichting in te schakelen en hij daardoor in sommige gevallen minder accuraat is. Dit kun je grotendeels ‘tackelen’ door in te stellen dat de sensor alleen een actie uitvoert wanneer het tijdstip op dat moment tussen zonsondergang en zonsopkomst ligt. Of 30 minuten voor zonsondergang en 30 minuten na zonsopkomst. Dit kan in de app van Tapo gemakkelijk worden ingesteld, maar ook in apps zoals Google Home (deze gebruik ik).
Zonder lichtsensor kun je echter situaties hebben waarbij een lamp overdag niet aangaat, zelfs als het door slecht weer toch donker is en verlichting op dat moment handig zou zijn. Maar gelet op de prijs van de Tapo T100, is het logisch dat deze functionaliteit ontbreekt en verder is ook geen big deal voor mij.

Toepassingen en automatisering
De Tapo T100 biedt verschillende mogelijkheden binnen een smart home. Hier zijn enkele praktische toepassingen, die eigenlijk gelden voor iedere slimme motion sensor.
Automatische verlichting bij beweging: uiteraard kan de Tapo T100 lampen inschakelen bij beweging.
Voorbeeld: Wanneer je een kast opent waarin je de sensor hebt geplaatst, gaat de verlichting automatisch aan. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld een trapkast of kledingkast.
Energiebesparing: hoewel er geen lichtsensor aanwezig is, kun je met de Tapo-app tijdschema’s instellen zodat de sensor alleen actief is op specifieke momenten.
Voorbeeld: De lamp in de gang schakelt ’s avonds bij beweging in, maar overdag niet, omdat je een tijdvenster hebt ingesteld
Extra beveiliging voor je woning: de sensor kan ook als beveiligingsmaatregel worden gebruikt door bijvoorbeeld een melding te sturen als er beweging wordt gedetecteerd wanneer je niet thuis bent.
Voorbeeld: Je ontvangt een notificatie op je telefoon als de sensor beweging detecteert terwijl je niet thuis bent.
Flexibele montage: De sensor is compact en licht, waardoor je hem eenvoudig op verschillende plekken kunt plaatsen. Hij kan op een muur worden bevestigd met de plakstrip die wordt bijgeleverd of op een plank worden neergezet. Verder beschikt hij over een magneet, waardoor je hem ook gemakkelijk aan ijzeren materialen kan bevestigen. Ik heb hem met de magneet aan het ijzeren frame van de kast in m’n schuur bevestigd (zie foto).

App-instellingen
De Tapo-app biedt verschillende instelmogelijkheden, zoals gevoeligheid en automatiseringen. Hoewel deze niet zo uitgebreid zijn als bij de Hue-app, zijn ze voldoende voor basisgebruik. Een minpunt is dat de instellingen afhankelijk zijn van de Tapo Hub, wat betekent dat je zonder deze hub weinig met de sensor kunt doen.
Een aantal screenshots van de mogelijkheden in de Tapo app:



Voordelen Tapo T100
✅ Betaalbaar: de Tapo T100 is een van de goedkoopste bewegingssensoren op de markt en biedt veel functionaliteit voor de prijs.
✅ Draadloos en energiezuinig: door de batterijvoeding en Zigbee-verbinding via de Tapo Hub verbruikt de sensor weinig energie en gaat hij lang mee.
✅ Eenvoudige installatie: dankzij het compacte formaat en de meegeleverde bevestigingsmaterialen is de installatie snel en eenvoudig.
✅ Basisautomatiseringen werken goed: voor eenvoudige taken zoals het in- en uitschakelen van verlichting werkt de sensor prima.
Nadelen Tapo T100
❌ Geen lichtsensor: de sensor detecteert geen omgevingslicht, wat betekent dat hij niet automatisch kan bepalen of verlichting nodig is.
❌ Vereist een Tapo Hub: je hebt de Tapo Hub nodig om de sensor te laten werken, wat een extra investering kan betekenen als je nog geen Tapo-producten hebt.
❌ Minder stijlvol design dan Hue Motion Sensor: hoewel de sensor klein en functioneel is, oogt hij minder strak en premium dan de Hue-variant. Maar opzich maakt dit niet heel veel uit, omdat je bewegingssensoren vaak zoveel mogelijk uit het zicht plaatst.
Conclusie
De Tapo T100 Motion Sensor is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke bewegingssensor. Hij doet wat hij moet doen en biedt prima prestaties voor de prijs. De afwezigheid van een lichtsensor is een klein nadeel, maar gelet op de prijs van de T100 is dat begrijpelijk.
Benieuwd naar de review over de Hue Motion Sensor? Deze lees je hier.