HomeBlogEnergie besparen met slimme vloerverwarming

Energie besparen met slimme vloerverwarming

Met een eigen woning is het natuurlijk prettig als je woning in de winter goed kan verwarmen. Het verwarmen van een woning kost best veel energie en daarom is het goed om hier eens naar te kijken hoe je dit op een energiezuinige manier op kan pakken. Slimme vloerverwarming kan daarom comfort bieden en kan besparend werken. Het is wel goed om te kijken hoe je dit kunt implementeren in je woning. Op die manier kun je energie besparen door middel van slimme vloerverwarming. Hieronder lees je precies wat je kunt doen.

Wat is slimme vloerverwarming?

Om te beginnen is het eerst goed om te kijken wat slimme vloerverwarming precies is. Slimme vloerverwarming is verwarming die kan werken in combinatie met thermostaten en sensoren. Het systeem kan zich aanpassen aan jouw leefstijl. Op die manier kun je je woning efficiënter verwarmen, waardoor je dus ook energie kunt besparen.

Verwarmen per kamer

Door middel van slimme vloerverwarming kun je ruimtes in je woning apart van elkaar verwarmen. Het kan zijn dat je op je slaapkamer geen verwarming aan wil hebben, deze kun je dus ook uitschakelen. Op die manier ben je dus energie aan het besparen als je ruimtes niet hoeft te verwarmen. Elke ruimte is dus apart bestuurbaar. Ook als je niet in huis bent, hoeft de verwarming niet de hele dag aan te staan. Je kunt ervoor kiezen om alleen te verwarmen als het echt nodig is. Op die manier heb je dus minder onnodig verbruik en heb je meer comfort in je woning door middel van slimme vloerverwarming.

Inzicht in je verbruik

Een slimme vloerverwarming helpt je ook een handje om inzicht te krijgen in je verbruik. Door middel van diverse apps kun je kijken hoe je omgaat met je temperatuur en verbruik. Denk aan grafieken, je kunt meldingen ontvangen en ook suggesties krijgen voor meer besparing. Op die manier kun je ook van een afstand je vloerverwarming besturen. Zo kan deze automatische aanpassingen doen en kun je zonder problemen je vloerverwarming besturen hoe je dat graag wil.

Vloerverwarming installeren

Voordat je gebruik kan maken van een vloerverwarming in je woning, moet je deze natuurlijk wel laten installeren. Zeker als je gebruik wil maken van slimme vloerverwarming moet dit technisch in elkaar gezet worden. Als je al langere tijd in je woning woont, dan is het slim om te kiezen voor droogbouw vloerverwarming. Dit is geschikt voor woningen met een houten ondervloer en je hebt niet te maken met droogtijd. Het is gemakkelijk aan te leggen en daarom is dit een prettige keuze voor je vloerverwarming. Het is goed om te kijken wat voor type vloerverwarming je nodig hebt, zodat je geen onnodig werk verzet. Daarbij is het ook goed om te kiezen voor een goede vloer die goed samen kan met je vloerverwarming.

Automatische optimalisatie

Een ander voordeel van een slimme vloerverwarming is dat deze met je meegroeit. Slimme systemen zorgen er namelijk voor dat je vloerverwarming aangepast wordt op je gedrag. Op die manier kunnen ze zichzelf aanpassen, zodat je kunt besparen op je energie. Verder kan het zelfs zo zijn dat ze integratie hebben met weersvoorspellingen. Je kunt er dan voor zorgen dat je minder piekbelasting hebt, een vloeiende vloerverwarming hebt en dat je dus lager gaat zitten in je verbruik. Ideaal dus om hiervan gebruik te maken als je vloerverwarming wil hebben in je woning.

Combineren met duurzame oplossingen

Als laatste kun je je vloerverwarming ook combineren met duurzame oplossingen, zodat je helemaal kunt besparen. Denk aan mooie zonnepanelen, een warmtepomp of slimme energietarieven. Zo kun je vooruit gaan plannen op dalmomenten in je energie. Dit zorgt ervoor dat je goedkoop je woning warm kunt maken door middel van vloerverwarming. Je krijgt een lagere energierekening, je hebt een warme woning en je kunt optimaal genieten.

Ook interessant

Nu populair

IKEA’s nieuwe Matter-strategie maakt jouw slimme huis veiliger en eenvoudiger

Stel je voor: een slim huis waarin ál je apparaten moeiteloos samenwerken, zonder frustratie of incompatibiliteit. Dat is precies wat IKEA wil realiseren met...

Review: de Philips OneUp

Een emmer sop, een druipende dweil en een hoop frustratie – traditioneel dweilen is al jaren aan vernieuwing toe. In een tijd waarin robotstofzuigers...

De Philips Avent Connected vergeleken: welke babyfoon past bij jouw gezin?

Een goede babyfoon kopen is een belangrijke keuze. Je wilt zekerheid, gemak en natuurlijk: een goede nachtrust voor jou en je kleintje. Philips Avent...
Zomer Sale 2025Zomer Sale 2025