De verlichting van je huis slimmer maken is vaak de eerste stap voor een smart home. Slimme verlichting is eenvoudig te installeren en het aanbod is enorm. Het is daarom erg belangrijk om in eerste instantie te weten wat voor jou van toepassing is. Je kunt de verlichting op afstand bedienen, via spraak of een applicatie of allerlei automatiseringen inschakelen. Wij helpen je op weg met de verschillende oplossingen voor jouw smart home.
Inhoudsopgave ▾
Wat kun je met slimme verlichting?
Slimme verlichting biedt veel meer dan alleen het aan- en uitzetten van je lampen. Met geavanceerde technologieën kun je je verlichting aanpassen aan je dagelijkse routine, sfeer creëren en energie besparen. Maar wat maakt slimme verlichting nu echt slim?

Automatiseren
- Geofencing – de verlichting gaat automatisch uit als jij je huis verlaat
- Schema’s instellen – de verlichting gaat aan bij zonsondergang
- Bewegingsdetectie – de verlichting gaat aan bij beweging in een bepaalde kamer
Scènes en sferen instellen
Je kunt verschillende voorgeprogrammeerde scènes maken voor verschillende situaties. Stel je hebt een movienight, dan is het toch heerlijk om met één druk op de knop te genieten van prachtige lichtsferen? Of dat je juist wilt ontspannen en hierdoor warme rustige kleuren in huis hebt.
Op afstand bedienen
Voor ultiem gebruik kun je de scènes of automatiseringen met een app of via spraak op afstand bedienen. Hierdoor kun jij vanaf de bank of zelfs op de weg naar huis je lichtinstellingen alvast bepalen.
Van slimme lampen tot complete systemen: dit kun je kiezen
Je kunt verschillende lampen of systemen gebruiken om te koppelen aan je smart home systeem of applicatie. We zetten een aantal oplossingen voor je op een rijtje:
1. Slimme lampen
De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk de slimme lamp. Deze kun je in een bestaande fitting draaien en vervolgens op afstand bedienen. Je hebt keuze uit alleen wittinten en verschillende kleurenlampen. De meest gangbare fittingen zijn de E27- en GU10-aansluitingen en dit gaat vrijwel altijd om LED lampen. Philips Hue is een bekend merk dat ontzettend veel slimme lampen op de markt gebracht heeft. Ook zijn er goedkopere alternatieven zoals WiZ of IKEA Tradfri.
Koopgids: De 7 beste slimme lampen met E27 fitting
2. Lichtstrips
Lichtstrips zijn een populaire keuze voor wie op een subtiele maar stijlvolle manier extra sfeer in huis wil brengen. Je kunt ze bijvoorbeeld onder een keukenplank plaatsen voor een moderne uitstraling of achter je televisie monteren voor een meeslepende kijkervaring. Sommige lichtstrips zijn uitbreidbaar tot wel 10 meter, waardoor je grotere oppervlakken kunt verlichten zonder meerdere sets aan te schaffen. Bekende merken zoals Philips Hue en Nanoleaf bieden hoogwaardige lichtstrips met slimme integraties, maar er zijn ook betaalbare alternatieven die een prima lichtkwaliteit leveren. Of je nu een gezellige ambiance wilt creëren of functionele verlichting nodig hebt, lichtstrips zijn een veelzijdige toevoeging aan je slimme verlichtingssysteem.
Bekijk slimme lichtstrips op Bol.
3. Lichtpanelen
Lichtpanelen zijn een innovatieve manier om je interieur een moderne en dynamische uitstraling te geven. Vooral de hexagonale en driehoekige panelen van Nanoleaf zijn populair, waarmee je creatieve lichtpatronen op de muur of het plafond kunt maken. De indrukwekkende installaties die je in reclames ziet, zijn vaak minder realistisch voor thuisgebruik, want een set van 7 tot 9 panelen kost al snel rond de 200 euro. Een volledige wand bekleden kan dus flink in de kosten lopen, maar zelfs met een paar panelen creëer je al een opvallend en sfeervol effect.
Bekijk lichtpanelen van Nanoleaf op Bol
4. Complete armaturen
Ook zijn er steeds meer aanbieders van complete armaturen, waarbij de slimme lamp al geïntegreerd is. Dit bespaart de moeite van het installeren van losse lampen en zorgt voor een strak, modern ontwerp. Zo zijn er hanglampen, plafondlampen, tafellampen, muurlampen en vloerlampen. Philips Hue is een van de grootste aanbieders in deze complete systemen, maar er zijn ook goedkopere alternatieven zoals de Smart TUYA of LSC Smart Connect.
Bekijk Philips Hue armaturen op Bol.
5. Slimme stekkers
Wil je de bestaande lampen slimmer maken? Dan zijn slimme stekkers een perfecte oplossing. Slimme stekkers zijn eenvoudig te installeren en te koppelen aan bijvoorbeeld je telefoon of smart home hub. Dit blokje plaats je tussen het stopcontact en de bestaande lamp, zodat jij je verlichting alsnog op afstand kunt bedienen.
6. Slimme knoppen en schakelaars
Vind je de slimme stekkers niet zo mooi en ben je technisch handig? Dan kun je overwegen om een inbouwschakelaar aan te schaffen. Deze plaats je achter de lichtknop of in het plafond. Hiervoor moet je wel voldoende ruimte hebben om de sensor in de muur in te kunnen bouwen. Je vindt deze schakelaars bij Philips Hue, KlikAanKlikUit of Fibaro.
Bekijk inbouwschakelaar van KlikAanKlikUit op Bol.
Je zou ook gebruik kunnen maken van een bewegings- of aanwezigheidssensor. Deze sensoren kunnen bepalen of je in een bepaalde kamer bent en gaan zo gedurende een bepaalde tijd aan.
De beste merken slimme verlichting systemen
Nu zijn er al wat merken voorbij gekomen, maar we zetten de beste merken nog even voor je op een rijtje.
Philips Hue
Philips Hue is met stipt de nummer één als het gaat om aanbieders van slimme verlichting. De producten worden gemaakt door het Nederlandse merk Signify en ze hebben een zeer ruim aanbod aan lampen, armaturen en bijbehorende accessoires. Het grootste nadeel is dat het merk een stuk prijziger is dan andere aanbieders.
IKEA Home Smart
Ook IKEA heeft een ruim aanbod aan smart home producten. Eerder stond de slimme verlichting lijn nog bekend onder de naam Tradfri, maar inmiddels is het assortiment zelfs uitgebreid met vocht- en contactsensoren. IKEA Home Smart is perfect voor beginners en in verhouding tot andere merken relatief goedkoop. Het grootste nadeel van IKEA is dat niet alle producten compatibel zijn met bijvoorbeeld een Apple HomeKit.
WiZ
WiZ is een budgetmerk van Signify (de fabrikant van Philips Hue). Dit merk heeft een minder groot assortiment en is ook minder breed verkrijgbaar. Sinds de ondersteuning van Matter zijn er wel steeds meer mogelijkheden met WiZ voor verschillende smart home systemen. Het merk is vaak net wat goedkoper dan Philips Hue.
Nanoleaf
Nanoleaf mag niet ontbreken in dit rijtje. Nanoleaf staat bekend om haar unieke oplossingen in lichtpanelen. Het is een goed werkend systeem en werkt goed met verschillende smart home systemen. Het enige nadeel is dat Nanoleaf weinig andere producten aanbiedt.
Innr
Innr is steeds meer up en running. Dit merk is bedacht door ex-medewerkers van Philips en IKEA, maar werkt nog niet goed met andere smart home systemen en heeft geen ondersteuning van Matter. Innr is een Nederlands systeem dat werkt met Philips Hue, maar bijvoorbeeld niet met Apple HomeKit. Overigens heeft het een ruim aanbod met lampen, lichtslangen en spotjes.